Alles voor uw brommobiel in het Westland en omstreken!

Wat is een brommobiel? 

Wat is een brommobiel?

De brommobiel is een makkelijk vervoersmiddel voor jong en oud. Met een AM- en B- rijbewijs mag u een brommobiel besturen. Voordelen van een brommobiel rijden zijn bijvoorbeeld dat u warm en droog zit. Voor de jonge bestuurders is het een kleine overstap naar de auto omdat je al rij ervaring heb.  

Een brommobiel heeft een motor met een maximaal toegestaan vermogen van 4 kilowatt. Dit is omdat de wettelijke maximumcilinderinhoud van 50 cc voor brommers onvoldoende is om de zwaardere carrosserie van een brommobiel voort te bewegen. Vrijwel altijd is dat een tweecilindermotor met een cilinderinhoud van 400 tot 523 cc. Het ledig gewicht mag niet hoger zijn dan 350 kilogram. Alle brommobielen hebben een variomatic, bekend uit de vroegere DAF-automobielen.  

Geschiedenis

Een brommobiel is een gemotoriseerd voertuig met een beperkte maximumsnelheid. De brommobiel is rond 1980 ontstaan in Frankrijk, maar deed pas in 1995 zijn intrede in Nederland.  

Welk rijbewijs heeft u nodig?

Om een brommobiel te mogen besturen heeft u het AM4 rijbewijs nodig. Met dit rijbewijs mag u alleen een brommobiel besturen. Als u het AM2 rijbewijs heeft mag u ook snor- en bromfietsen besturen. Indien u in het bezit bent van het B rijbewijs mag je ook een brommobiel, snor- en bromfiets besturen.   

Bent u uw rijbewijs B kwijt geraakt om medische reden?

U behoud het recht op uw rijbewijs AM en mag brommobiel rijden. U kunt bij een plaatselijk stadsdeelkantoor of stadhuis uw rijbewijs B inruilen voor een rijbewijs AM of het rijbewijs AM aanvragen. Enig voorbehoud op bovenstaande, is dat u om medische redenen in zijn geheel wordt afgekeurd een motorisch aangedreven voertuig te besturen, helaas vervallen dan al uw rijbewijzen.  

Bent u uw rijbewijs B kwijt geraakt om verkeersveiligheidsredenen?

U wordt opgeroepen om een rijtest voor uw rijbewijs B af te leggen. Wanneer u niet slaagt voor de rijtest, zult u voor het behouden van uw rijbewijs AM, ook een theorie- en praktijkexamen moeten afleggen.  

Voor meer informatie kunt u terecht bij de lokale rij opleiding. 

E-mailen
Bellen